A napelemek fontosságáról nem csak olvasni kell a hírekben

Nagyon fontos, hogy az ember mindig elolvassa az aktuális híreket. Többen azt gondolják, hogy nem számít, ha szemellenzővel élik le az egész életüket, de ahhoz, hogy megértsük azt, hogy mi történik körülöttünk, híreket kell olvasnunk. Az információ korában élünk. Ez azt jelenti, hogy egy kattintásra vagyunk az összes tudástól, amit az emberiség valaha felhalmozott. Erre korábban a történelem során nem volt még példa, mi azonban úgy látszik, hogy elfelejtjük napról napra azt, hogy ez mekkora fegyvertény.

A másik probléma ezzel az információ áradattal az, hogy meg kell tanulnia az embernek kritikusan olvasni. Bár ez egyébként is egy elengedhetetlen dolog, de ha valaki híreket akar olvasni, akkor különösen oda kell figyelnie erre. Rengeteg oldal csak pénzt akar keresni azzal, hogy csalogató címeket ad a híreinek, amiknek silány és félrevezető tartalma van.

Az egyik téma amiről sokat szoktam informálódni a hírekben, az a napenergia. Rengeteg ellentmondó vélemény létezik erről és tényleg szerettem volna már találni egy oldalt, ahol egy helyen tájékozódhatok arról, hogy mégis mi szükséges ahhoz, hogy napelemet tudjak otthon telepíteni. Ekkor találtam rá a Napelempályázatok nevű oldalra, ahol minden kérdésemet rövid időn belül megválaszolták. Ráadásul olyan módon, hogy egy pillanatig sem éreztem azt, hogy el lennék veszve, vagy, hogy félre akarnak vezetni az önös érdekeiket szolgálva.

Az oldalra belépve megtekinthetjük, hogy aktuálisan milyen pályázatok elérhetők a napelemek telepítésére. Nekem azonban ez már csak a végcél volt, először meg akartam tudni, hogy mik a feltételei egyáltalán annak, hogy valaki napelemet tudjon telepíteni a házára. A Napelempályázatok ebben is segítségemre volt, hiszen az oldalon megtalálható egy külön erre szánt blog részleg. Itt minden részletet megtudhatunk arról, hogy a helyszíni felmérők miket néznek, mikor eldöntik, hogy alkalmasak vagyunk-e a napelemekhez.

Az egyik ilyen rendkívül fontos tényező a napelem tájolása. Én korábban nem tudtam és szerintem ebben nem vagyok egyedül, hogy milyen tájolása van a házunknak. Ez röviden azt jelenti, hogy a házunk sarkai hol helyezkednek el kelethez és nyugathoz képest A napelem tájolása azért fontos, mert maximalizálni akarjuk a napból kinyert energiát. Ehhez pedig nem mindegy, hogy milyen dőlésszögben érkezik a napelemünkre a fény. Hihetetlen volt elképzelni, hogy ezek a kis változók mennyit befolyásolhatnak a napelem végső hatékonyságán.

Megtudtam még, hogy a napelem tájolása mellett a tető kialakítása is nagyon fontos. Szerintem nem kell mélyebben belemennem, hogy miért. Hiszen az előző bekezdésből is egyértelmű, hogy mi a fő szempont a napelem telepítésénél. Ez a sok dolog azonban összezavarhat minket és lehet, hogy el is bizonytalanodunk. Feljöhetnek a kérdések, hogy: Megéri egyáltalán nekem a napelem ezt a sok előkészületeket? Jó lesz egyáltalán a házam? Nem szabad azonban ilyen gondolatokkal akadályozni magunkat. Nem a mi dolgunk felmérni azt, hogy a házunk alkalmas-e erre és a szakemberek pontosan el fogják végezni a munkájukat.

Azoknak, akik az időt sajnálják erre, azt tudom mondani, hogy a napelemnél nem csak a jelenre kell gondolni. Mint minden befektetés, ez sem azonnal térül meg, legyen szó pénzről, vagy időről. Mikor azonban hónap végén megérkeznek majd az első áramszámláink, amikre nem kell semmit befizetni, akkor rájövünk majd, hogy igenis, megérte ezt a sok fáradtságot. A Napelempályázatok oldal segítségével most már én is biztos vagyok a dolgomban.